Η Ελλάδα βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη, στο νοτιότερο άκρο της Βαλκανική χερσονήσου, στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνορεύει στα βόρεια με τη Βουλγαρία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Π.Γ.Δ.Μ.), στα βορειοδυτικά με την Αλβανία και στα βορειοανατολικά με την Τουρκία. Βρέχεται ανατολικά από το Αιγαίο Πέλαγος, στα δυτικά από το Ιόνιο και νότια από τη Μεσόγειο θάλασσα.
Πρωτεύουσα της είναι η Αθήνα από το 1834 με πληθυσμό 5.000.000 κατοίκους. Η πόλη ιδρύθηκε στους προϊστορικούς χρόνους αλλά έφτασε στην μέγιστη ισχύ της και μεγαλούργησε στους ιστορικούς χρόνους. Άλλες μεγάλες πόλεις είναι η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Χανιά και η Λάρισα κ.α.
Η Ελλάδα χωρίζεται στα εξής διαμερίσματα : Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα το οποίο συμπεριλαμβάνει και την νήσο Εύβοια, Θεσσαλία, Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, Κρήτη, το σύμπλεγμα των Ιονίων νήσων, και στις νήσους του Αιγαίου με τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, τις Σποράδες και τέλος τις νήσους του Ανατολικού Αιγαίου με την Χίο, την Λέσβο και την Λήμνο.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το διαμέρισμα της Στερεάς Ελλάδας περιλαμβάνει τον νομό Αττικής ο οποίος χωρίζεται σε 4 τμήματα α) Αθηνών β) Πειραιώς ο οποίος αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας γ) ανατολικής Αττικής και δ) Δυτικής Αττικής.
Η ποικιλία της μορφολογίας του εδάφους της Ελλάδας, είναι ιδιαιτερότητα της. Τα ψηλά βουνά όπως ο Όλυμπος ( με υψόμετρο 2.917 μ) στο διαμέρισμα της Θεσσαλίας, η οροσειρά της Πίνδου η οποία χωρίζει την χώρα στα δύο από Βορρά προς Νότο, σε όλο το μήκος της αλλά και τα βουνά των νήσων όπως η Ίδη ( Ψηλορείτης ) ( με υψόμετρο 2.456 μ) στην Κρήτη και η Κυλλήνη στην Πελοπόννησο ( με υψόμετρο 2.376 μ) από την μια πλευρά, και από την άλλη η απέραντη ακτογραμμή 15.000 km περίπου δημιουργούν σπάνια σκηνικά ομορφιάς, μοναδικές ίσως στον κόσμο.
Κλιματολογικά η Ελλάδα έχει το πιο ήπιο μεσογειακό κλίμα με ζεστά και ξηρά καλοκαίρια και ηλιόλουστους χειμώνες. Εξαίρεση αποτελούν τα βόρεια τμήματα της χώρας που το κλίμα είναι πιο ψυχρό τον χειμώνα και λιγότερο ζεστό το καλοκαίρι.